Ny e-handel ger draghjälp till Ecoride

Efter ny varumärkesstrategi och uppdaterad visuell identitet behövde elcykelföretaget Ecoride utveckla sin webbshop med målet att öka försäljningen, bygga varumärke och göra planeten lite bättre.

Webbplats:
https://www.ecoride.com
Publicerad:
22 oktober, 2020
Detta gjorde vi
  • Webbshopsstrategi

  • Komplett redesign

  • Stöd, foto- och innehållstyrning, produktion

  • Frontend

  • Backend – Headlesslösning med Woocommerce/Wordpress och Gatsby

  • Integration med affärsystemet Odoo

Foto: Martin Necander

Lösning

Många elcykelköpare är förstagångsköpare med begränsad kunskap om vilken cykel som passar dem bäst. Det är lätt att gå vilse i en djungel av kilowatt, motoralternativ och bromssystem. Att kunna guidea köparen blev en av våra viktigaste uppgifter.

Katalogen

Katalogen designades för att underlätta att hitta, jämföra och välja. Modellerna presenteras med tydliga produktbilder och snabbfakta samt grupperades efter Ecorides viktiga modellserier för snabbare översikt. Översiktssidorna är utrustade med filter och en utförlig jämförelsefunktion. De enskilda modellerna presenteras med generöst och lättscannat innehåll.

Elcykelväljaren

Efter att vi intervjuat butikspersonal för att förstå hur de hjälper sina besökare att hitta fram till rätt cykel utvecklade vi verktyget Elcykelväljaren. Genom att besökaren svarar på fyra enkla frågor kring sina behov kan vi tratta ner sortimentet till ett par passande modeller att undersöka vidare.

Ecoride Magasin

För att både ha större möjligheter till att fånga upp besökare som kommer från sökmotorer och stärka lojaliteten hos befintliga kunder lanserade vi även Ecorides onlinemagasin. Magasinet fokuserar på tre teman; köpguider, handhavande och inblick i verksamheten. Teman gör det både lättare för läsaren att ta till sig innehållet och ger en tydlig inriktning för innehållsproduktionen.

Magasinet

För att förklara tekniska ord byggde vi också en ordlista som finns lättillgängligt integrerad från produktsidorna.

Besökaren kan söka eller låta sajten föreslå närmaste butik eller verkstad.

För att förklara tekniska ord byggde vi också en ordlista som finns lättillgängligt integrerad från produktsidorna.

Besökaren kan söka eller låta sajten föreslå närmaste butik eller verkstad.

Några ord om designen

Designen behövde lösa tre uppgifter 1) skapa en stark varumärkesupplevelse, 2) organisera innehållet och 3) underlätta implementation. Typsnittet Simplon används i stor grad för att skapa kontrast och leda in besökarna, ett tydligt grid skapar ordning. Färgskalan i huvudsak blåa toner användes för att lugna ner och sätta stämningen. Miljöbilderna bryter upp och gör sidan varm och mänsklig. Allt designades modulärt i ett designsystem.

Tekniken bakom

Sajten är byggd på en sk Headlessarkitektur vilket ger oss många fördelar. Inladdningstiden blir betydligt snabbare än vid en konventionell e-handelslösning, oavsett om besökaren befinner sig i Sverige eller i ett annat land. En annan fördel är att sajtens stabilitet kan behållas även under ett högt besökartryck. CMS och integrationer ligger frikopplat från webbplatsens framsida vilket gör att den också blir säker och skalbar. Uppdateringar kan göras fortare eftersom det går att jobba parallellt under huven utan att röra det som besökaren möter.

Teknologierna som vi använt oss av är WordPress som CMS tillsammans med WooCommerce som e-handelsplattform, där vi har en direktintegration till Ecorides affärsystem Odoo för att automatisera det dagliga jobbet.

För att göra köpresan så bra som möjligt har vi även byggt en skräddarsydd kundvagn och kassaflöde integrerat mot Klarna.

Framsidan av webbplatsen renderas med ramverket Gatsby som är en så kallad Static Site Generator.