Vi vill bygga mer än hemsidor tillsammans

Vi startade Raket med visionen att göra digital kommunikation på ett klokare sätt, men lika mycket för att försöka bygga ett företag som bygger på demokrati, transparens och ödmjukhet.

Genom att prata, skratta, arbeta, fundera, koda, testa och utvecklas tillsammans hoppas vi skapa ett bolag, en arbetsplats och en gemenskap som blir lite bättre hela tiden.

Korta fakta
 • 11 anställda. Utvecklare, designers, projektledare.
 • Grundat 2011 på Drottninggatan, Göteborg. På Viktoriagatan sedan 2014.
 • Strategi, kommunikation, design och teknik — grunden i allt vi gör
 • Kontor i Göteborg — kunder i hela Sverige och världen

Vi jobbar på att jobba på vår drömarbetsplats

Och även om vi fortfarande har några skavanker att fila på, är vi ganska nöjda med hur långt vi kommit hittills. Vi startade Raket med några års erfarenhet från reklambranschen i bakfickan, med en vision om att göra digitalt enkelt och förståeligt, att hjälpa kunder i ett ärligt och transparent samarbete.

En riktigt bra webbyrå, tänkte vi, behöver inte så mycket: ett gäng människor som förutom att vara grymma på sitt hantverk, framför allt är godhjärtade, solidariska, prestigelösa problemlösare. Håll sedan organisationen i lagom storlek, utan hierarkier och hinder. Och se till att ha riktigt roligt.

Om man då dessutom lyckas skapa och arbeta i hälsosamma projekt och affärer tillsammans med sina kunder, i ett ärligt och pragmatiskt samarbete — då har vi ett företag som vi trivs i och är stolta över, med en bra känsla i magen och en ljus framtid.

Några självklarheter:
 • Vi jobbar för att leva, inte tvärtom. Övertid är uteslutet. En god planering, solidaritet och ett hälsosam klimat i projektet är en bättre lösning.
 • Vi hjälps åt att dela på sysslor, drömmar och idéer. Att få jobba med det man tycker är roligt är en förutsättning för att skapa bra grejer. Så därför ser vi till att dela solidariskt på grejerna som inte är lika kul.
 • Friskvårdsbidrag, tjänstepension och välgörenhetspeng är några sätt vi försöker hjälpa varandra att ta hand om oss själva och andra, nu och i framtiden.

Kollegor & kamrater

Vi är Raket

Utan dessa fantastiska individer skulle Raket inte vara något alls. Vi har medvetet och gladeligen byggt hela vår verksamhet på erfarenheten, tankarna och begåvningarna hos vår besättning.

För det är framför allt människor vi är — titlar är inte speciellt intressant. Därför kommer du som kund också märka att den du ser som designer plötsligt kodar eller att utvecklaren projektleder.

Vi involverar varandra och utnyttjar våra styrkor som människor på olika sätt i olika lägen, snarare än att hålla täta skott mellan våra kompetensområden.

PS. Vi är en beklagligt homogen grupp på många sätt

Att vi har mångfaldsarbete kvar att göra undgår ingen. Vi är fortfarande en skara med snedvriden könsfördelning, med ganska snarlik kulturell bakgrund, och lider av samma utmaningar i rekrytering och mångfald som många av våra branschkollegor.

Vi har en kontinuerlig diskussion om vårt problem och ansvar, med ett par försök till konstruktiv påverkan, men behöver så klart göra ännu mer. Har du ett projekt eller en idé som berör mångfald och integration — i samhället i allmänhet och i vår bransch i synnerhet — vill vi gärna bidra. Hör av dig!

Engagemang och idéer

Våra kunder är inte alltid viktigast

Att få sätta sig in i och bidra till våra kunders olika verksamheter är en otroligt rolig del av jobbet, men våra hjärtan klappar också för eget entrepenörskap och samhällsutveckling. Gränslandet mellan design och teknik är bördig jord för idéer och ibland är de så goda att vi inte kan låta bli att utforska dem.

Under åren har vi varit aktiva inom startup-scenen genom inblandingen i Metapic, Mapiful och Gothenburg Startup Hack. Flera av våra kunder har också börjat som entrepenöriella äventyr, där vi fått äran att bidra till deras framgång redan från början.

Men än viktigare är att använda de digitala möjligheterna till att göra gott, att påverka det vi värnar och värderar i livet och samhället. Genom åren har vi fått förtroendet att bidra med vår digitala hjälp inom frågor som riksdagsval, trängselskatt, HBTQ och mänskliga rättigheter.

Yrgo — Digital Designer

Ledningsarbete och undervisning

Hösten 2016 startade yrkesutbildningen ”Digital designer” hos Yrgo i Göteborg. Vi ser detta som ett fantastiskt tillfälle att få vara med om att fostra den nya tidens designers och är därför delaktiga i såväl ledningsgrupp som undervisning.

Agenda:Jämlikhet, Göteborg

Konsulterande partner i MR-labbet

Vårt bidrag är än så länge litet, men Raket har under 2016 agerat bollplank och workshop-partner i det digitala innovationsprojektet ”MR-labbet”, som drivits av Agenda: Jämlikhet, Göteborg. Vi hoppas på fler möjligheter till inblandning och samarbete framöver.

Gott folk

Vi erbjuder ingen raketkarriär

För vi har tyvärr ingen hierarki att klättra i. Det vi däremot kan erbjuda är en platt, prestigelös organisation med högt i tak och vackra golv. Tillsammans styr vi vad vi gör, för vem och under vilka villkor. Vi lär av varandra, utvecklas och utvecklar gemensamt.

Vi har ingen ambition att bli så många som möjligt. Tvärtom, vi tror att flera av våra styrkor kommer från att vi är en sammansvetsad, naturlig gemenskap av mindre storlek. Men vi tycker om att träffa människor. Personer med spännande tankesätt, färdigheter eller idéer är alltid intressanta.

Kanske tänker du precis som oss. Eller inte alls. Det kanske är klockrent att beskriva dig som ”utvecklare”, ”designer” eller ”projektledare”. Eller helt fel. Om du känner dig intresserad blir vi bara jätteglada av att du hör av dig.

Några tips:
 • Utgå inte från att du är för oerfaren eller annorlunda från oss. Om du är genuint intresserad — hör av dig! Vi lovar att bemöta dig med samma genuina (om än ibland inte jättesnabba) respons.
 • Du får gärna berätta vilka programmeringsspråk du kan eller kunder du arbetat med, men vi är mer intresserade av hur du tänker kring det du gjort och det du kan.
 • En stor portfolio är alltid trevlig att titta på, men vi ser ännu hellre att du visar ett enskilt projekt och försöker sätta ord på problem du löste, tankar du fick och genomförde, lärdomar du drog.
 • Vi är intresserade av personer och personligheter, inte titlar, så bjud gärna lite av dig själv när du hör av dig.